Hoge werkdruk, hoe kaart je dit aan?

Ongeveer 1 op de 3 werknemers heeft last van een hoge werkdruk. Als je af en toe een hoge werkdruk hebt, hoeft dat niet erg te zijn. Problemen ontstaan als werkdruk vaak of lange tijd te hoog is en werkstress wordt. De kans op gezondheidsklachten is bovendien groter als je ...

Hoge werkdruk, hoe kaart je dit aan?

Ongeveer 1 op de 3 werknemers heeft last van een hoge werkdruk. Als je af en toe een hoge werkdruk hebt, hoeft dat niet erg te zijn. Problemen ontstaan als werkdruk vaak of lange tijd te hoog is en werkstress wordt. De kans op gezondheidsklachten is bovendien groter als je weinig mogelijkheden hebt om je werk zelf in te delen. Ook een gebrek aan ondersteuning van leidinggevenden of collega’s maakt de kans op problemen groter.

Om je werkdruk aan te pakken, kun je vaak het beste in overleg gaan met je werkgever. Bekijk de 5 tips van CV-sollicitatie.nl voor het gesprek met je leidinggevende.

1. Wacht niet te lang met het aankaarten

Merk je dat je werkdruk te hoog oploopt? Vraag dan direct een gesprek aan met je leidinggevende. Stel het gesprek niet uit totdat je weer een functioneringsgesprek hebt. De situatie sluimert dan onnodig lang door en de kans is groot dat problemen zich opstapelen en stress toeneemt.

2. Kies een rustig moment

Neem de tijd om je probleem te bespreken en plan hier een afspraak voor in met je leidinggevende. Door een formele afspraak te maken, voorkom je dat je hem of haar overvalt of dat het gesprek tussentijds wordt onderbroken. Bovendien heb je zo de tijd om je voor te bereiden.

3. Een goede voorbereiding is het halve werk

Bekijk zelf alvast of je mogelijke oorzaken voor de werkdruk kunt achterhalen. Het is ook belangrijk dat je weet wat je met een gesprek over de werkdruk met je werkgever wilt bereiken. Zoek je vooral begrip en een luisterend oor, of zijn er concrete maatregelen nodig om de situatie te verbeteren? En heb je zelf al ideeën wat voor maatregelen dat kunnen zijn?

4. Verplaats je in je werkgever

Denk bij de voorbereiding ook vast na over eventuele bezwaren die je werkgever kan hebben. En maak van het probleem een gezamenlijk probleem. Een te hoge werkdruk is een probleem voor jou, omdat je het werk niet afkrijgt, je met tegenzin naar werk gaat, of uiteindelijk ziek raakt. Maar vaak is het ook een probleem voor het bedrijf. Een hoge werkdruk maakt de sfeer op de werkvloer vaak niet beter, en demotiveert werknemers. Bovendien is je werkgever wettelijk verplicht om problemen met werkdruk tegen te gaan. Laat in het gesprek naar voren komen dat je zoekt naar een oplossing waar beide partijen baat bij hebben.

5. Maak afspraken

Probeer in het gesprek tot concrete afspraken te komen. Een vrijblijvend ‘het heeft de aandacht’, zal de situatie niet veranderen. Maak duidelijk wat eraan gedaan kan worden, wie eventuele taken overneemt, en per wanneer. Spreek ook af dat jullie na een bepaalde periode samen bekijken of de situatie verbeterd is, en trek eerder aan de bel wanneer dat nodig is.

Hulp en advies nodig bij het bespreekbaar maken van een te hoge werkdruk? Klik hier om meer te weten te komen over de 1-op-coaching die ik aanbied.

0
WhatsApp chat