Je salaris onderhandelen – 3 gouden tips

Een goede samenwerking tussen vrouwelijke collega's is niet altijd even vanzelfsprekend. Ben je benieuwd hoe dit komt en hoe je dan toch het beste met vrouwen kunt samenwerken? Ik geef je in dit artikel handige tips en tricks!

Je salaris onderhandelen – 3 gouden tips!

Mijn telefoon gaat. Het is Rob, een klant van me. Hij is zojuist teruggebeld na zijn sollicitatiegesprek met de mededeling dat hij doorgaat voor een arbeidsvoorwaardengesprek. Supergoed nieuws! Ze hebben nog een kandidaat achter de hand, maar ze willen eerst kijken of ze er met Rob uitkomen. Rob is behoudend enthousiast. Hij heeft veel twijfels over het arbeidsvoorwaardengesprek. Hij is 62 jaar en wil deze baan erg graag hebben. “Ben ik met mijn leeftijd in de positie om te onderhandelen over mijn salaris?” en “Hoe eerlijk kan ik zijn over wat ik verdiend heb in mijn vorige baan?”

Is onderhandelen wel slim?

Onderhandelen over het salaris wordt gezien als een van de grootste drempels in de sollicitatieprocedure: 42% van de Nederlanders gaat de onderhandeling aan. 14% van de kandidaten gaat daarentegen direct akkoord met het salarisaanbod (bron: Intelligence Group). Toch is het belangrijk om te onderhandelen over je salaris. Er is vrijwel altijd onderhandelingsruimte. Jouw potentiële werkgever verwacht waarschijnlijk dat je gaat onderhandelen. Het openingsbod is daarop afgestemd: het eerste bod wat jij aangeboden krijgt is een openingsbod, niet het hoogste bod.

De situatie op de arbeidsmarkt is hierbij wel belangrijk. Is er een groot aanbod aan kandidaten op deze functie, het welbekende ‘voor jou tien anderen’? Zit je in een categorie die minder makkelijk aan een baan komt, zoals Rob die 55+er is? Dan werken hoge salariseisen niet altijd in je voordeel. Denk dus goed na over wat een marktconform salaris is voordat je het arbeidsvoorwaardengesprek aangaat. Laat je hier echter niet door afschrikken als je zeker weet dat je een salarisverhoging verdient.

Succesvol onderhandelen over je salaris?
Met deze 3 tips maak je een goede start!

  1. Weet met wie je onderhandelt

De onderhandelingsruimte wordt mede bepaald door de persoon met wie je onderhandelt.
HR hanteert vaak strakkere regels dan jouw toekomstig manager. HR kijkt of je salaris conform je werkervaring is en of je salariswens verhoudingsgewijs in het team past.

Je toekomstig manager zal daarentegen sneller flexibel zijn. Dit heeft twee redenen:
1) Je manager wil graag de perfecte kandidaat voor zijn team hebben en kijkt allereerst naar je kwaliteiten. Hij kampt met een (aankomende) hogere werkdruk in zijn team door de openstaande vacature, en heeft een ‘probleem’ waarvoor jij de oplossing bent. Probeer gebruik te maken van het principe van wederkerigheid en profileer jezelf als de perfecte oplossing waar hij of zij zo naar op zoek is. De perfecte oplossing in ruil voor een mooi salaris natuurlijk 😉
2) Verder laten mensen zich eerder overtuigen door mensen die op hen lijken. Grote kans dat je toekomstig manager gedeelde interesses met je heeft. Jullie werken immers allebei in hetzelfde werkveld.  Laat zien dat jij dezelfde passie hebt voor het vak dat jullie beiden uitoefenen en vergroot hiermee je gunfactor.

2. Lieg niet over je huidige salaris

In Nederland liegt een op de vier sollicitanten over zijn of haar salaris tijdens het sollicitatiegesprek. De belangrijkste reden dat kandidaten liegen is dat men daarmee een hoger salaris in de wacht hoopt te slepen. Eén op de zes kandidaten overdrijft zijn eigen salaris met 10% of meer (bron: Intelligence Group)  Je zou dus zeker niet de enige zijn als je niet eerlijk bent. Toch adviseer ik je niet om oneerlijk te zijn. Bouw een relatie op met je nieuwe werkgever op basis van vertrouwen. Het is heel gebruikelijk dat een salarisstrook wordt opgevraagd om te checken wat je daadwerkelijke inkomen is geweest. Mocht er dan uitkomen dat jij niet eerlijk bent geweest, dan kom je direct minder betrouwbaar over.

Probeer het onderwerp ‘vorige salaris’ daarom zoveel mogelijk te vermijden en spreek over je huidige salariswensen, afgestemd op de functie waarop je solliciteert. Vaak wordt er wel gevraagd wat je laatste salaris was. De regel is dat je probeert niks los te laten over je laatst verdiende salaris. Je kan antwoorden met:
– ‘Hoeveel mijn huidige salaris bedraagt, is niet belangrijk. Het gaat erom wat een redelijke vergoeding is voor deze functie.’
– ‘Met mijn huidige salaris geef ik je misleidende informatie, omdat mijn vorige salaris op andere omstandigheden was gebaseerd.’

Geef vervolgens een bandbreedte. Het voordeel van een bandbreedte is dat je onderhandelingsruimte schept. Als je kiest voor een bandbreedte, noem dan als benedengrens het salaris dat je zeker wil verdienen. Wil je minstens € 3.600 per maand verdienen, zeg dan: ‘Voor deze functie wil ik een maandsalaris tussen €3.600 en € 4.000’ of ‘Ik denk aan een maandelijks salaris van rond de € 3.800.’

  1. de ACA-methode

Als je een salarisbedrag noemt, pas dan de ACA-methode toe. ACA staat voor: Advantage-Claim-Advantage.

  • Advantage: Noem een of meer voordelen die jij je potentiële werkgever biedt: ‘Ik heb hbo-werk en denkniveau en 5 jaar relevante werkervaring, waardoor ik optimaal zal functioneren in deze functie.’
  • Claim: Formuleer je salariseis met overtuiging: ‘Een eerlijke beloning hiervoor vind ik een maandsalaris tussen € 3.600 en € 4.000,- bruto per maand’.
  • Advantage: Noem weer een of meerdere voordelen: ‘Voor deze investering heeft u een gedreven en toegewijde werknemer die iedere ochtend met een tevreden glimlach aan zijn werk begint, en die uw bedrijf binnen twee jaar een groter marktaandeel/ significante omzetverhoging/ hogere klanttevredenheid weet te bezorgen.’

Je verpakt je salariseis als het ware tussen de voordelen die je te bieden hebt. Hierdoor laat je de voordelen die jij te bieden hebt op de voorgrond staan en wordt het salarisbedrag minder belangrijk. Het gaat er dan niet om welk salaris de potentiële werkgever moet betalen, maar om de vermeerdering van de waarde van het bedrijf. Daarom is het belangrijk om het woord investering te gebruiken. Dit geeft aan dat je nieuwe werkgever zijn geld dubbel en dwars terugkrijgt. Daarnaast roep je hiermee een positief beeld op voor de toekomst. Een ideaal beeld dat je werkgever graag wil zien. Ook dit zijn technieken om het salarisbedrag op de achtergrond te plaatsen.

Mocht je nog meer willen weten over het arbeidsvoorwaardengesprek of hoe jij het beste je eigen salarisonderhandeling kunt voorbereiden in jouw specifieke situatie, dan help ik je hier graag mee.

Ik wens je een mooi salaris toe!

*Namen in dit artikel zijn gefingeerd, gesprekken met klanten van CV-sollicitatie.nl worden altijd in vertrouwen behandeld.

0
WhatsApp chat